Brexit-vaikutus: Lontoo menettää EU-virastot Amsterdamille ja Pariisille

By  toimittaja
Päivitetty Voi 10 2023
Lontoo

Lontoo menettää EU:n virastoja yhtenä ensimmäisistä ilmeisimmistä brexitin merkeistä, vaikka Iso-Britannia valmistautuu eroamaan EU:sta. Amsterdam on Euroopan lääkeviraston uusi toimipaikka ja Pariisi Euroopan pankkiviranomaiselle.

Kaksi EU:n kaupunkia voittivat EU:n virastojen tarjouskilpailun päättäjien jälkeen. Voittaja valittiin arpomalla suuresta kultakalatyylistä kulhosta. Amsterdam voitti Milanon arvonnassa. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun Euroviisujen tyyliin perustuva kolme äänestyskierrosta johtui kuolleesta päivästä.

Pariisi voitti samalla Dublinin ja otti Euroopan pankkiviranomaisen uudeksi toimipaikaksi. Se voitti finaalin sen jälkeen, kun Frankfurt putosi toisella kierroksella, kuten Guardian lainasi.

EU:n 27 Eurooppa-asioiden ministeriä päättivät Euroopan lääkeviraston uudesta toimipaikasta alle 270 minuuttia. Tämä EU:n virasto työllistää yli 900 henkilöä Lontoon Canary Wharfissa. Samoin päätös Euroopan pankkiviranomaisen siirtämisestä Pariisiin tehtiin hieman yli 60 minuutissa. Se työllistää noin 150 henkilöä.

Amsterdam voitti kilpailun 18 EU-kaupungin voittamisesta. Tämä sisältää ulkopuoliset, kuten Sofia ja Bukarest, hienoihin kilpailijoihin, kuten Bratislavaan ja Kööpenhaminaan. 8 kaupunkia oli taistelussa Euroopan pankkiviranomaisen puolesta. Se perustettiin vuonna 2011, jotta sillä olisi tiukka järjestelmä finanssikriisin jälkeen.

Kilpailu herätti myös ensimmäisen julkisen tyytymättömyyden 27 EU-maan keskuudessa Brexitistä. Tämä johtui siitä, että mikään itämainen kansakunta ei päässyt eteenpäin ensimmäisten kierrosten jälkeen. Slovakian ministeri Tomáš Drucker ilmoitti äänestävänsä tyhjää Euroopan lääkevirastoa koskevissa lopullisissa äänestyksessä. Tämä johtui siitä, että yksikään hänen alueensa maa ei onnistunut avauskierroksilla.

Jos haluat opiskella, työskennellä, vierailla, sijoittaa tai muuttaa Yhdistyneeseen kuningaskuntaan, ota yhteyttä Y-Axisiin, maailman luotettavimpaan maahanmuutto- ja viisumikonsulttiin.